Staalskelet stabiel dankzij piepschuim

U bevindt zich hier:://Staalskelet stabiel dankzij piepschuim

Staalskelet stabiel dankzij piepschuim

“We zoeken de eenvoud op. Zo simpel als het kan, maar niet simpeler.” Dat zegt Ivo Swenters, afgevaardigd bestuurder van Skellet. Het bedrijf heeft een eigen staalskeletbouwsysteem ontwikkeld met profielen met een kruisvormige doorsnede en een aantal hulpstukken. De volgende fase is de ontwikkeling van twee bouwconcepten, een voor de woningbouw en een voor industriële gebouwen.
Een staalskelet is niet vanzelf stabiel. Maar in de bedrijfshal van Skellet Benelux in Genk staat een belangrijke innovatie: een staalskelet met vulstukken van geëxpandeerd polystyreen (eps, piepschuim) die aan de staalprofielen zijn vastgelijmd met MS (modified silane) polymeerkit. “Het piepschuim werkt constructief mee, zorgt voor de stabiliteit”, legt directeur Swenters uit. “Het wordt op afschuiving belast. We zijn in staat om de krachten van een windbelasting op de lijm en het polystyreen te berekenen. Met voldoende lange lijmverbindingen kan het piepschuim niet kapotgetrokken worden. Meestal is de verbinding zelfs overgedimensioneerd.”

staalskelet

Voor het Skellet bouwsysteem en voor het concept met eps-vulstukken is patent aangevraagd. Swenters zoekt aannemers die het in licentie willen toepassen. “We hebben enkele weken geleden Skellet Benelux opgericht. We hebben investeerders gevonden en gaan het systeem en het woningbouwconcept commercieel op de markt zetten. De oprichting van Skellet World komt er ook aan.”

 

Kostenbesparing
Swenters werkte in de jaren tachtig en negentig bij een in zand en grind gespecialiseerd familiebedrijf. Sinds 2000 is hij actief in de staalbouw. “Ik heb veel ervaring met profielen, van aluminium en van staal. Tot nu toe is niemand in staat te concurreren met stalen woningbouw”, is zijn mening. “Met ons concept kan een besparing op de ruwbouw behaald worden van 50 tot 100 euro per vierkante meter woonoppervlak (materiaal en montage). Ook komt de gebruikelijke gipskartonplaat aan de binnenzijde te vervallen. Het is namelijk mogelijk het pleisterwerk rechtstreeks op het polystyreen aan te brengen. De buitenzijde van de gevel kan op alle mogelijke manieren worden afgewerkt. Maar de gevel pleisteren is ook een optie.” Het levert allemaal flinke besparingen op.

 

Swenters laat het standaardprofiel zien. Het heeft een kruisvormige doorsnede. Tijdens de productie, direct na het vormen van het profiel, wordt de naad hoogfrequent gelast en het staal continu thermisch verzinkt. In de wangen worden gaten geponst met een hart-op-hart afstand van 25 millimeter. Dat is de eenheidsmaat van het systeem: een lichter profiel is 75 bij 75 millimeter in doorsnee, een zwaarder profiel meet 100 bij 100 millimeter. Om de profielen met elkaar te verbinden volstaat meestal een plat U-vormig plaatje met zeven gaten. Maar er zijn veel meer hulpstukken, onder meer om vierendeelbalken te kunnen samenstellen.

skellet_staalskelet

Detail van cabine met piepschuim en buitenisolatie. Foto: Skellet Benelux.

Doe-het-zelver
In België zijn al projecten met het Skellet-staalskeletbouwsysteem uitgevoerd. “De afgelopen 2,5 jaar hebben we veel geëxperimenteerd. We zijn nu ook nog aannemer (onder de naam Stone Unit) maar willen daar op termijn mee stoppen. We willen eigenlijk staal verkopen. Het systeem is open source, iedereen kan met de gratis software Sketchup en onze gratis CAD-bibliotheek met intelligente objecten aan de slag. Een doe-het-zelver kan met ons systeem zijn eigen woning bouwen”, denkt Swenters. Het is niet nodig gaten te boren, te lassen of corrosiebescherming aan te brengen. De profielen en hulpstukken worden met blindklinknagels met elkaar verbonden. Het bedrijf werkt inmiddels ook aan een concept voor bedrijfsgebouwen. Daarbij worden de gevelplaten op de Skellet-profielen verlijmd. Ook dat gaat grote besparingen opleveren, verwacht Swenters.

skellet_staalskelet_2

Verlijmen van piepschuim op de Skellet-profielen. Foto: Skellet Benelux.

 

Bron: Cobouw; http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/01/21/staalskelet-stabiel-dankzij-piepschuim 

2016-10-12T16:01:01+00:00